Tuotteet

Täit

Ajatus täistä hirvittää ja aiheuttaa puistatuksia. Täitartunnat vaivaavat erityisesti koululaisten ja päiväkoti-ikäisten lasten perheitä. Täiruljanssi on villeimmillään varsinkin syksyisin ja tammikuussa.

Täitartunnasta kuuleminen aiheuttaa monille mielleyhtymän likaisuudesta ja huonosta hygieniasta. Todellisuudessa täitartunnalla ja epäsiistillä elinympäristöllä ei ole todettu olevan yhteyttä - täit eivät liiemmin piittaa liasta. Täi piittaa vain verestä, jota se imee ravinnokseen ihmisen päänahasta.

Päätäit ovat niveljalkaisia siivettömiä hyönteisiä. Päätäi on huomaamaton, litteä, väriltään läpikuultavan harmaasta punertavan ruskeaan tai mustaan ja 1-4 mm:n pituinen. Täiden munat eli saivareet ovat noin 1 mm:n mittaisia soikeita, väriltään vaalean läpikuultavia tai harmahtavia. 8-10 vuorokauden kuluttua saivareista kuoriutuvat toukat, jotka saavuttavat sukukypsyyden kahden viikon kuluessa. Täysikasvuinen täi elää pari viikkoa ja tuottaa sinä aikana jopa 8 munaa päivässä. Naaras munii saivareet tavallisimmin korvien taakse tai takaraivolle ja niskaan. Täit eivät levitä tarttuvia sairauksia, mutta niiden puremat aiheuttavat päänahan kutinaa. Raapiminen taas voi aiheuttaa hoitoa vaativan tulehduksen.

Täiden tarttuminen

Täit eivät viihdy erossa ihmisistä, sillä ne tarvitsevat ravinnokseen 2-5 veriateriaa päivässä. Ilman ravintoa täit elävät huoneenlämmössä vain noin vuorokauden. Täit leviävät esineiden kautta nopeasti, sillä ne lähtevät heti liikkeelle kohti uutta lämmönlähdettä. Täit eivät pysty hyppäämään tai lentämään ihmisestä toiseen, mutta voivat tarttua välillisesti hiusten kanssa kosketuksessa olevien tavaroiden, kuten päähineiden ja harjojen kautta. Ihmisen päätäit eivät viihdy perheen lemmikin turkissa, mutta ne saattavat säilyä siellä hengissä jonkin aikaa ja tarttua uudelleen ihmisiin. Lapset leikkivät yleensä lähekkäin, jonka vuoksi päätäit ovat yleisimmin pienten lasten ongelma. Täit tarttuvat hiusten koskettaessa toisiaan pitkäkestoisesti.

Täitartunnan havaitseminen

Useimmiten ainoa oire täitartunnasta on hiuspohjan kutina, mutta osalla täipotilaista ei esiinny lainkaan kutinaa. Diagnoosi tehdään tarkastelemalla hiuksia ja hiuspohjaa hyvässä valaistuksessa, tarvittaessa suurennuslasia ja kampaa apuna käyttäen. Saivareet ovat helpoimmin löytyvä merkki tartunnasta. Elävien täiden löytäminen on huomattavasti vaikeampaa. Pelkkien saivareiden löytyminen hiuksista ei vielä ole varma merkki aktiivisesta tartunnasta, koska saivareet saattavat olla jo kuoriutuneita tai hoidon jälkeen kuolleita.

Täitartunnan ennaltaehkäisy

Lapsille on hyvä muistuttaa että kampoja, hiuslenkkejä ja korvakuulokkeita ei pitäisi lainata kavereille. Päähine, hanskat ja kaulahuivi olisi aina laitettava takin hihaan. Koko perheen shampooksi vaihdetaan Rausch Pajunkuori shampoo viimeistään täivaroituksen saapuessa. Pajunkuorishampoo antaa jatkuvan suojan täitä vastaan vain kahdella käsittelykerralla viikossa. Säännölliset täitarkastukset täikauden aikana ovat tärkeitä. Lääkkeellisiä täishampoita ei tule käyttää varmuuden vuoksi.

Katso tuotteet